Cikkek, információk, segítség - átadjuk amit neked is tudnod kell :)

Afrikai törpesün

2017.03.07 13:25

Nemrég hallottál az Afrikai Törpesünről? Vagy már régóta vágysz egyre de nem tudsz róla eleget? Esetleg már ott szaladgál melletted de még többet szeretnél tudni? Olvasd el az alábbi cikket és légy profi süntartó :)

Afrikai fehérhasú törpesün

Igen, erről a szúrós, mégis csupaszív kisemlősről tudhatsz meg mindent, amire eddig kíváncsi voltál.

 

Életmódját tekintve éjszakai állat, amint lemegy a nap, kis tüskés barátunk éhes lesz, felébred, kutat az élelem után, feltúrja az otthonát, kaparászik, borogat. Emiatt a tulajdonsága miatt különösen ajánlott olyan embereknek, akik napközben nagyrészt nincsenek otthon, és a késői órákban van idejük a kis kedvencükre.

De ez nem jelenti azt, hogy ha délután szeretnél játszani vele, akkor semmi esélyed. A süni hozzád szokik és megkedvel téged, így megszokja azt is, ha rendszeresen felébreszted és foglalkozol vele. Ami viszont valószínűleg nem fog menni, az az, ha reggel szeretnéd felébreszteni, hiszen ő egész éjszaka ébren volt, itt az ideje a pihenésnek.

Az afrikai törpesüni élettartama 5-8 év.

Ez egyrészt pozitívum, hiszen sokáig lehet velünk szúrós barátunk, viszont emiatt is felelősséggel kell belekezdeni a süntartásba. 

Barátságos süni mamaTartásuk nem igényel különösebb hozzáértést, viszont mozgásigénye meglehetősen nagy a termetéhez képest. Éjszaka szeret mászkálni órákon át, amiből az következik, hogy a ketrec amiben tartod legalább  80-100 centiméteresnek kell lennie. A ketrecben érdemes elhelyezni egy futó tárcsát is (hasonló a mókuskerékhez, csak lapos, tányér szerű), ezen könnyen lefáraszthatják magukat.

A teljes felszerelésből nem hiányozhat egy házikó, ahova elvonulhat aludni. Nem szeretnek a fényben, fedél nélkül aludni, mindenképp biztosítanod kell neki egy odút ahova elbújhat.

Nagyon szeretik a puha, plüss anyagokat, így erre a célra nem csak faházat de pamut sapkát, vagy kutyafekhelyhez hasonló puha dolgokat is berakhatsz.

Alom céljából megfelelő a tiszta, pormentes forgács, pellet, vagy csutkaalom, de ne feledkezz meg egy WC-ről se, hisz nem szeretnek a saját ürülékükben mászkálni, szeret szobatiszta maradni, így jelölj ki neki egy sarkot erre a célra. Nem kötelező viszont a ketrec aljába almot tenni. Ha meleg szobában tartod, akkor jól érzi magát a műanyag tálcán is, persze ebben az esetben fontos egy puha hely ahova bebújhat.

Elengedhetetlen kellék továbbá egy önitató és egy etető tál. Itatóból lehetőleg nagyobb méretet válasszunk, hisz nem egy törpehörcsögről van szó J

Mindenkiben felmerülő kérdés: büdös? Ha igényes helye van, rendszeresen van takarítva és megfelelően van táplálva a süni, akkor nem!

pici süni

A törpesünik táplálása változatosságot követel.

Sokan úgy gondolják, hogy ő is rágcsáló, de NEM az J Leginkább húsevő állatka, de a zöldség- és gyümölcsféléket sem veti meg. Főtáplálékként megfelelő egy jó minőségű, húsban gazdag macska szárazeledel. Kiegészítésként érdemes lisztkukacot, gyászbogár lárvát, tücsköt vagy bármilyen más rovart adni, hogy a fehérjeszükséglete is ki legyen elégítve. Ezek a rovarok kaphatók szárított formában is, de értelemszerűen ezek nem tartalmaznak annyi tápanyagot mint az élő változat. A húsfélék mellett elengedhetetlen táplálék időnként egy kis répa, saláta, alma.

 

Párban vagy egyedül tartsuk az afrikai törpesünt?

A süni nem kifejezetten társas lény, így egyedül is tartható, de nem veti meg a társaságot :) Ha úgy döntünk, hogy kettő vagy több sünit szeretnénk akkor nyugodtan társíthatunk két fiút vagy két lányt is.

Szeretnél kis süniket? Lehetséges, de sok odafigyelést igényel. A hím és a nőstény sünit 2-3 hétig szabad csak együtt tartani (ha ivarosak), azután a hímet el kell különíteni. A párzást követően kb. 35. napra születnek a kicsik. Az utódok száma 1-6 db is lehet.

Ebben az időszakban az anyának még több tápanyagra van szüksége. Plusz vitamint, fehérjeforrást és sok vizet kell biztosítani. Egyedül is képesek megszülni a kicsiket, de azért érdemes figyelemmel követni, nehogy komplikáció lépjen fel.

A szülést követően nyugalmat kell biztosítani az anyának és semmiképpen sem szabad hozzányúlni az újszülött sünikhez. Ha stressz vagy rossz élmény éri az anyát, előfordulhat, hogy felfalja kicsinyeit.

A pici süniknek 6 hétig az anyjuk mellett van a helye, 2 hétig egyáltalán ne zavarjuk a fészket, ne vegyük ki őket. Az első 3-4 hétben csak szopnak, majd lassan elkezdenek eszegetni a lisztkukacból és a száraz tápból is.

6 hetes kor után már teljesen elválaszthatók az anyától és képesek az önálló életre. Ekkor már kézbe foghatjuk őket bátran, megnézhetjük a nemüket is.

Ez után az időszak után az anyának sok pihenésre van szüksége, nem szabad őt újra a hím mellé tenni legalább 3 hónapig.

 

A törpesünök egészségügyi szempontból:

Alapvetően nem mondanám, hogy betegségre hajlamosak, viszont mint minden állatnál, náluk is jelentkezhetnek különböző betegségek. Ha túl poros, aprószemű forgácsban tartod, előfordulhat, hogy hapcizni kezd tőle, taknyossá válik, vagy csipás lesz a szeme. Emiatt jobb ha már az elejétől kezdve kerülöd az ilyen típusú forgácsot.

Ne tedd huzatba! Ugyanis megfázhat, ami hasonló tüneteket produkál mint az előbb leírtak. Ebben az esetben főzz neki kamillateát, hűtsd le és mosd át vele a szemét, orrát és száját, majd tegyél be neki egy kis tálba is, valószínűleg iszik majd belőle, mert szereti az illatát :)

Jó tartási körülmények között más problémával remélhetőleg nem találkozol, de ha mégis van egyéb kérdésed, igyekszünk segíteni!

albínó süni

Egy nagyon gyakori, és egyáltalán nem elhanyagolható kérdést hagytam a végére: nagyon szúr? :)

Előfordul! Ha háborgatjuk amikor nem szeretné akkor meg fog szúrni! Viszont amikor éber és mozgásra vágyik, egyáltalán nem kellemetlen az érintése. A hasát puha szőr borítja és nyugodt állapotban a hátán lévő tüskék sem szúrnak. Mindig óvatosan kell hozzájuk közeledni és akkor senkinek nem esik bántódása :)

Gyakran megnyalogat, bújik a süni, egyáltalán nem olyan ’tüskés’ szívű mint amilyennek tűnik :)

 

Köszi, hogy elolvastad, remélem segíthettem ;) 

Fruzsi, E-pet csapat

Webáruház készítés