Cikkek, információk, segítség - átadjuk amit neked is tudnod kell :)

Japán Táncolóegér

2017.04.05 12:08

Egy imádnivaló, örökmozgó rágcsáló: a Japán Táncolóegér.

Japán Táncoló egér

Már a neve is mosolyt csal az arcunkra, hát még a pöttömnyi termete.

 

A Japán táncoló egér tartása nagyon egyszerűnek bizonyul, mégis néhány dologra oda kell figyelnünk ha egy ilyen kis társat választunk.

Mivel nagyon apró és vékonyka, könnyen kibújik a legtöbb rácson, így érdemes üveg terráriumban vagy nagyon szűk rácsos ketrecben tartani.

Ugyan kis helyen is elfér, mégis biztosítanunk kell neki elegendő mozgásteret, tehát ketrecének alapterülete ne legyen kisebb 30*40 cm-nél. Ha lehetőségünk van rá válasszunk emeletes ketrecet, vagy barkácsoljunk neki saját kezűleg plusz mászókákat, odúkat.

Alom céljából a faforgács megfelelő, de figyeljünk, hogy ne legyen túl poros.

Fontos kiegészítő még egy önitató és egy etető tál. A vizet ne tartsuk tálban, mert egerünk kis termete miatt belefulladhat. A tál se legyen túl magas peremű, hogy könnyedén tudjon ki-be mászni belőle.

A táncoló egér etetésére megfelel bármilyen mag keverék amit egereknek vagy törpehörcsögöknek szántak.

Kiegészítés céljából érdemes időnként zöldség- és gyümölcsféléket is adni neki.

A friss vízről sose feledkezz meg,  akkor se ha még nem fogyott ki az itató!

Ez a picike egér bizony társas lény, ami annyit jelent, hogy 2-3 darabot minimum tartsunk belőle, hogy jól érezzék magukat. A nemek összeválogatására azonban figyeljünk oda. A nőstények remekül élnek együtt, viszont több hímet nem ajánlott együtt tartani,  kivéve ha elég nagy hely áll rendelkezésre.

Ha nőstényt és hímet tartunk együtt akkor számoljunk a pici egér bébikkel. Meglehetősen szapora állatok. Az apa és anya közösen nevelik kicsinyeiket, de figyelemmel kell követni a család életét, nehogy a hím bántsa az újszülött egereket. Egy elléssel akár 4-10 db kisegér is világra jöhet, akik 3-4 hétig szopnak, majd elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani. Ekkor meg kell néznünk a nemüket, és a hímeket mindenféleképpen el kell választanunk a nőstényektől.

 

Nem kimondottan éjszakai állatok, napközben is bátran felébreszthetjük őket és csodálhatjuk fura szokásaikat. Könnyen kézhez szoknak, de óvatosan kell kezdeni az ismerkedést, ugyanis fürgék és nagyon kicsik, ezért könnyen leeshetnek, kieshetnek kezünkből. Miután megszokta a társaságunkat könnyen kivehetjük, sosem fog harapni.

 

A ketrec vagy terrárium takarítása nem bonyolult feladat, és sok időt sem vesz igénybe. Apró termetüknek köszönhetően nem piszkolnak sokat és szaguk sincs. Egy héten egyszer bőven elég friss almot rakni alájuk, ami néhány perces művelet.

 

Webáruház készítés