Cikkek, információk, segítség - átadjuk amit neked is tudnod kell :)

Törpenyuszi

2017.04.21 13:32

Futkosó, ugráló, rágcsáló szőrgombóc....na mi az? Hát a törpenyuszi!

Törpenyuszi mint házikedvenc

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel: Lesz türelmed egy szőrmókhoz aki sokat rohangál, játszik, rágcsál, ugrál?

Ha erre IGEN a válasz akkor olvass tovább :)

A törpenyuszi kiválasztásánál már rögtön át kell gondolnunk néhány dolgot.

Érdemes megnézni azt, hogy honnan, milyen körülmények közül választjuk ki a nyuszinkat. Fontos, hogy megkérdezz róla minden fontos tudnivalót, pl. mikor született, hány testvére van, milyenek a szülők, egészségesen fejlődött-e az összes kicsi, mit esznek stb. Ha mindenre pozitív választ kapunk figyeljük meg, hogy melyik nyuszi tetszik és persze azt, hogyan viszonyul hozzánk a kis szőrgombóc. Ha megtörtént a választás, akkor lehet készülni minden másra. :)

Elengedhetetlen lesz a nyuszinknak egy ketrec, aminek a mérete legalább 100*50 centiméternek kell lennie. Általában ezeket a ketreceket már felszerelve találod, de ha mégsem, a lényeg, hogy szerezz be egy golyós itatót, ami elég nagy, tehát legalább 3 dl víz belefér. Kelleni fog még neki egy etetőtál ami elég nehéz vagy jól rögzíthető, ugyanis imádják borogatni, dobálni amit csak lehet. :) Nem kötelező, de érdemes egy kis házikót beszerezni amibe vagy belebújik, vagy csak ráül a tetejére. Szénatartó! Nem szabad elfelejteni, ugyanis nem minden nyuszi szereti megenni azt a szénát amit csak úgy a földre dobunk neki és azon mászkál. Emiatt jól jön egy kívülről felakasztható szénatartó, vagy egy fém gömb amit fellógatunk neki és megtömjük szénával. Ez egyben egy jó játék is! :) Ha felnőtt a nyuszink remélhetőleg szükségünk lesz egy alomtálcára is, ennek a mérete is legyen akkora mint maga a nyuszi, hogy kényelmesen bele tudjon ugrani.

Egyéb felszerelések amiket mindenki egyénenként eldönthet, hogy melyiket választja. Van aki forgácsot szór a ketrec aljába, van aki szénát de akad olyan is, aki üresen hagyja, és csak az alomtálcába tesz forgácsot vagy almot. Mindegyik lehetőség adott, ki kell tapasztalnunk, hogy mi a legkényelmesebb a nyuszinknak és nekünk, annak függvényében, hogy milyen meleg/hideg helyen tartjuk majd és hasonlók.

Az etetését tekintve érdemes változatos étrendet bevezetnünk. Az étrend alapja mindig a széna legyen, amit minden nap kapnia kell. Ezen kívül válogathatunk minőségi eledelek közül, melyekben változatosan találhatók meg a nyuszinknak megfelelő táplálék. A zöldségek sem elhanyagolhatók, de azzal óvatosan kell bánni. Ha kicsi nyuszi kerül hozzánk, akkor várjunk 3 hónapos koráig az első zöldség vagy fű etetésével. Ezután lassan vezessük be az étrendjébe az újdonságokat. Egyszerre csak egyféle zöldséget adjunk neki, abból is keveset. Ha sokáig nem eszi meg, vegyük el tőle. Ha hasmenést észlelünk valamelyik zöldség után, akkor olyat ne adjunk neki többet! Imádják a friss füvet is de azzal is hasonlóan kell eljárni.

Friss víz mindig legyen a nyuszink előtt, evéskor pedig különösen!

Nyuszink ápolása egyszerű, de mégis fontos rá figyelni.

Ha hosszúszőrű a nyuszink, fontos a fésülés, hogy ne csomósodjon a szőr, esetleg ne ragadjon bele forgács, ürülék vagy bármi más. A körmök és fogak ápolása is fontos. A körömvágást könnyedén elsajátíthatjuk mi magunk is, erre megfelelő körömvágó ollókat lehet vásárolni. A fogak megfelelő kopása valószínűleg megtörténik ha elég szénát és rágható eledelt kap a nyuszink, de ha mégis túlnőne a foga, akkor forduljunk vele orvoshoz, ne próbáljuk meg otthon levágni!

Szobatisztaság. A nyuszik nagytöbbsége szobatisztává nevelhető, viszont ennek az ideje nagyon változó lehet. Van olyan nyuszi ami szinte magától használja a wc-t, más nyuszinak több hónap kell, hogy megtanulják ezt. Fontos, hogy legyünk türelmesek, és próbáljuk ésszerűen rávezetni a nyuszit a szobatisztaságra. Először hagyjunk forgácsot az egész ketrecben, majd amikor elkezd használni egy sarkot, akkor tegyük be a wc-t és bele pisis forgácsot. Ha elkezdi használni, vegyük ki máshonnan a forgácsot és csak a wc-ben hagyjunk belőle. Ha használja, fokozatosan lecserélhetjük a forgácsot macskaalomra, vagy pelletre. Az alomtálcát érdemes naponta takarítani.

Ezek után már csak a nyuszink természetén és a vele való foglalkozáson múlik, hogy milyen felnőtt válik belőle. Ne hagyjuk egész nap kint, tanulja meg, hogy a ketrec az ő helye, és időnként zárjuk vissza megpihenni. Figyelnünk kell a vezetékekre, bútorokra, melyeket egyesek előszeretettel rágcsálnak meg. Ilyen esetekben de egyébként is érdemes beszerezni nekik játékokat, labdát, fából készült rágcsálnivalókat, fogkoptatót.

A megfelelő oltás mellett (mixomatózis ellen, amit a szúnyogok terjeszthetnek) nyugodtan vihetjük sétálni is a kedvencünket. Ehhez válasszunk biztonságos, jól beállítható hámot.

A nyuszik nagyon öntörvényűek, de ezek mellett rendkívül jó társra találhatunk bennük, imádják a simogatást, a bújást, nyalakodást, igazi szeretetgombócok aminek senki nem tud ellenállni! Nagyon jó választás lehet otthonra egy nyuszi, de előtte jól át kell gondolnunk, hogy minden körülmény megfelelő-e neki. :)

Webáruház készítés